Uluslararası patent sorgulama işlemi, patentin alınıp alınmadığı veya hangi ülke sınırları içerisinde alındığını belirten bir aşamadır. Patent tescili yaptırmadan önce kişi veya kurumun patent sorgulama işlemini gerçekleştirmesi gerekir. Çünkü patent ve faydalı model başvuruları için oluşturulmuş olan koruma süreleri, bulunduğu ülke sınırları içerisinde koruma sağlamaktadır. Türkiye sınırları içerisinde yapılan bir başvurunun yurtdışında korunması istenilen durumlarda, rüçhan süreleri içerisinde Paris Sözleşmesi’ne taraf ülkelerde patent başvurusu yapılabilmektedir.
Uluslararası patent Nedir
Patent nedir sorusundan önce patentin neden gerekli olduğunu inceleyelim. Kurum veya kişi olarak size ait olan bir tasarımı sahiplenmek ve tasarımı koruma altına almak gerekir. Bu tasarıma sahip olan kişinin, konu olan ürünü belirlenen sürelerde kullanma, satma ve pazarlama hakkına sahip olabilmesi için patent alması gerekir. Patent, ürünü rahat bir şekilde kullanabilmek için oluşturulmuş bir hak olarak karşımıza çıkmaktadır.
Bir ürünün patent alması o ürüne ve o ürünün sahibine avantajlar sunmaktadır. Bunun yanında tasarım sahibinin izni olmadan ürünün üçüncü kişilerce kullanılması, çoğaltılması ve pazarlaması yasaktır. Patent terimi ile tasarımlara koruma hakları sunularak piyasada haksız rekabetin önüne geçilmektedir.
Günümüzde online patent sorgulama işlemleri ile kolay bir şekilde patent ile ilgili bilgilere ulaşılmaktadır. Patent ve marka konusunda uzmanlaşmış pek çok site günümüzde sorgu işlemlerini yapmaktadır. Bunun için asıl önemli olan, sitenin Karar Patent gibi güvenilir olmasıdır.
Kişi veya kurum istediği site üzerinden ilgili marka veya patent ile alakalı ayrıntılı bilgilere ulaşmaktadır. Ürüne patent verilip verilmediği veya benzer ürünlerin var olup olmadığı, bu sorgu işlemleri ile ortaya çıkmaktadır.
İSİM HAKKI SORGULAMA
İsim hakkı, bir mal ve hizmete verilen isimlerin korunmasını sağlayan genel haktır. İsim hakkı denilince aklı ilk olarak marka hakkı gelmelidir. Çünkü marka hakkı isim hakkı ile aynı değerdedir. Ve bu iki durum marka tescil belgesi ile koruma altına alınmaktadır.
İsim veya marka bir kimsenin adı veya soyadından da ibaret olabilmektedir. Burada ad ve soyadı da tescile konu olabilmektedir. Bir firma ya da kişi ürünlerin ya da hizmetin ismini oluşturduğunda, bu isimlerin diğer firmalar tarafından kullanılmaması için korumasını sağlayacaktır. Bu korunma ise isim tescil işlemleri ile gerçekleştirilmektedir.
İsim hakkı sorgulama işlemleri web siteleri üzerinden kolay bir şekilde yapılmaktadır. Arama yapılacak isim veya marka ile ilgili her ayrıntı sorgulama ekranında çıkmaktadır.