Marka nedir? kişi veya işletmelerin ürün ya da hizmetlerini tüketiciye sunmak, reklamını yapabilmek ve satışlarını arttırmak amacıyla önemli yere sahiptir. Marka seçimi kişi veya işletmeler için önemli olmakla beraber markanın akılda kalıcılığı ve anlaşılır olması marka sahibini öne çıkartmaktadır. Bunun yanı sıra ünlü kişiler tarafından da talep gören “isim” veya “ Ad – Soyad” şeklinde markalar bulunmaktadır.
Marka tescili yapılırken marka sınıflarının dikkatli seçilmesi gerekir. Türk Patent ve Marka Kurumu (TPMK) tarafından toplamda 45 sınıf belirlenmiştir. Marka tesciline karar verilirken, markanın kullanılacağı ürün veya hizmetlerin ayrıntılı olarak belirlenmesi, sadece ihtiyaç dâhilinde olanların seçilmesi gerekir. Marka sınıfları, tescil alabilmek için üretilen ürün veya verilen hizmet türüne göre farklı sınıflara ayrılmıştır.
Doğru sınıf seçimi çok önemlidir. Marka tescil çalışması yapılırken marka vekili tarafından bu sınıflara uygun olarak başvuru yapılır. Marka başvurusu sırasında 45 adet marka sınıfından sadece tek bir sınıf için başvuru yapılmasına tek sınıflı marka, üretim yapılan veya hizmet verilen sektörün dışında ürünle bağlantılı olabilme ihtimali olan sektörler için başvuru yapılmasına ise çok sınıflı marka denir. Bir işletme markalaşma çalışması için birden fazla sınıfta başvuru yapabilir. Marka tescil işleminin sağlıklı bir şekilde sonuçlanması için başvuru yapılacak kategorinin markalaştırılacak içeriğe uygun olması, başvuru yapılacak marka hangi sınıfta ise sadece o sınıfa başvuru yapılması yeterlidir. Örneğin marka başvurusu sağlık sektörü ise başvurusu yapılacak sınıf sağlık sınıfında olması yeterlidir.
Marka ve Patent Vekilleri ise; Sadece Türk Patent ve Marka Kurumunun özel şartlarına uyarak işlem yaparlar. Yargı organları nezdinde yetkileri yoktur. Marka patent tescil etme yetkileri yoktur. Doğru Marka Vekili seçimi çok önemlidir. Herkes Marka Vekili olmamakla birlikte Marka Vekili seçilirken bazı kriterler mevcuttur. Bu doğrultuda Marka Vekili ile tescil işlemlerini yürütmek müşteriler için zaman ve para kaybından kurtulmanın ilk basamağıdır.
Markanın işletme veya piyasalar bakımından önemi, marka tescil süreci, markanın korunmasının sağladığı hakların kapsamı kişi veya işletmeler için büyük öneme sahiptir. Marka seçimi yapılırken daha önce kullanılan markaların taklit edilmesi, benzerlerinin çıkartılması doğru olmamakla birlikte markanın güvenilirliğini ve kalıcılığını kısaltmış olur. Bundan dolayı marka seçimi yapılırken daha önceden tescil edilmiş markalar tespit edilerek marka çıkartılması gerekir
Marka, halk arasında hatta işletmeler tarafından maalesef yanlış kullanılabilmekte veya tanımlanabilmektedir. Markayı tanımlamak gerekirse; kişi veya işletmelerin ürünlerini, hizmetlerini rakiplerinden ayırt etmek, hizmetlerini tanıtmak ve markalarını korumak amacıyla diğer kişi veya işletmelerden farklı olarak harf, sayı, logo, şekil, işaret, kelime, renk, desen, ses, hareket, koku, tat, slogan, kişi adı veya soyadı marka olarak tanımlanabilir.
Tüketicilerin ilk tercihi olmak isteyen işletmeler doğru marka seçimi yaparak rakiplerinin önüne geçebilir. Markalar tescil işlemlerini tamamladıkları süreçten itibaren 10 yıllık koruma altına alınır. Onaylanan marka 10 yıl geçerli olup her 10 yılda bir marka yenilemesi yapılması gerekir. 10 yıl dolduktan sonra yenilemesi yapılmayan marka geçerliliğini kayıp eder.