Markalaşma adımlarını hızlandırmak ve kolaylaştırmak isteyen girişimciler için sunulan destekler bulunmaktadır. Bunlar arasında en yaygın tercih edilen ve en avantajlı desteklerden biri KOSGEB Marka Tescil Desteği uygulamasıdır. Bu uygulamaya göre KOBİ’ler için 3 yıllık bir program dahilinde 20 Bin TL’ye kadar endüstriyel tarım tescili ve marka tescil desteği verilmektedir.
Marka patent süreçlerinde KOBİ’lerin en çok zorlandığı kısımlardan biri harç ve ücret ödemeleri olmaktadır. Bu bağlamda devlet destekli bir model olarak ortaya çıkan KOSGEB Marka Tescil Desteği; firmaların markalaşma süreçlerinde maddi destek avantajı sunar.
KOBİ’lerin faydalı model tescili, patent başvuruları, marka tescil işlemleri yapmak istediğinde destek sunan modeller; süreç yönetimi, mali destek, öncelikli başvuru gibi pek çok avantaj barındırır. Her kategoride farklı avantajların sunulduğu destek modelleri arasında, mali destek avantajı sunan patent başvurusu destekleri girişimcilerin en sık tercih ettiği uygulamalardır.
KOSGEB Marka Tescil Desteği ile firmaların belge almak için yapacağı ödemeler, vekil giderleri ve muadil yurt dışı kurumlar için ödenen harçlar 20 Bin TL’ye varan tutarlar kapsamında karşılanmaktadır.
Kosgeb Domain Tescil Desteği
Firmalar için yeni nesil araçlar arasında yer alan internet siteleri; ticaretlerini daha geniş kitlelere ulaştırmak veya marka prestijlerini arttırmak için önemli bir yere sahiptir. Alan adı kullanımıyla gerçekleştirilen kurulumlarda, her kullanım detayı marka prestijine katkı sunar. Domain tescil işlemleri yapmak ve internet sitesinin kullanım hakkını elinde bulundurmak da marka güvenirliğini olumlu yönde etkiler. Markalaşma yolundaki önemli adımlardan biri olan resmi web site kullanımı için tescil işlemleri güvenli ortam sağlamanın ilk adımıdır.
Markaların 3. şahıs saldırıları ve haksız kazançlarına maruz kalmamak için domain tescili işlemlerini tamamlaması önemlidir. İnternet sitesi, alan adı, online hizmet konsepti, tasarım tescil örnekleri gibi kategoriler; ayrı ayrı markalaşma sürecinin bir parçasıdır ve koruma altına alınmalıdır. Bu korumayı sağlamanın en işlevsel yolu da adres tescili yaptırarak domainin herhangi bir haksız kazanca konu olmasını önlemektir. İnternet ortamında başkaları tarafından kullanılması istenmeyen domain ve web adreslerinin kullanım hakkını resmi olarak belgelemeye; domain tescil adı verilir.
Tasarım Tescili Nasıl Yapılır?
Tasarım ürünlerin satış, pazarlama, reklam geliri ve ticarete konu olan her faaliyeti için özel hak elde etmek isteyen kişi ve kurumlar; tasarım tescil belgesi almalıdır. Bu belgelerin alınması için 6769 sayılı Fikri Mülkiyet Kanunu gereği; yasayla açıklanmış olan ‘tasarım’ kavramına uygun üretimler için başvuru yapılabilir.
KOSGEB Marka Tescil Desteği kapsamında mali destek sunulan işlemlerden biri de tasarım tescilleridir. Bu süreçte kişi ve kurumlar Türk Patent ve Marka Kurum’una online başvuru yapabilir. Başvuru süreçleri patent vekili tarafından yönetilebilir ve 20.000 TL’ye kadar destek sunan KOSGEB Marka Tescil desteği kapsamında sürecin giderleri için talepte bulunulabilir.