Patent Başvurusu

Patent Başvurusu


Patent başvurusu öncesinde bilinmesi gereken iki konuyu netleştirelim. Telif hakkı ve patent hakkı, birbiri ile karıştırılan ancak özünde birbirinden farklı olan iki kavramdır. “Patent hakkı nedir?” sorusuna şu cevabı vermek mümkündür; patent hakkı, teknik ya da bilimsel olan buluşları kapsayan bir haktır. Telif hakkı ise, üretilmiş eser ve fikirlerle ilgili olan bir kavramdır. Bu sebeple patent başvurusu sürecine yönelik detaylar ile, telif hakkına yönelik detayları birbirinden farklıdır.

Patent Başvurusu Hakkı Hangi Buluşları Kapsar?

Patent başvurusu yapılabilecek olan buluşların listesi oldukça uzundur. Kişinin hem bizzat tasarladığı bir makine için, hem kimyasal bir bileşik için hem de günlük kullanıma uygun olarak tasarlanan bir aygıt için patent başvurusu yapması mümkündür. Ancak bu hususta önemli olan bir nokta vardır; patent belgesi alınmak istenen ürün, makine ya da aygıta yönelik korunma isteği bulunan özelliğin, daha önce dünyanın herhangi bir noktasında toplum tarafından kullanılabilir, ulaşılabilir olarak ilan edilmemiş olmasıdır.

Yukarıda verilen bilgiden yola çıkarak şu noktaya değinmek mümkündür; patent belgesi alınacak olan makine ya da belgenin öncelikli özelliği yeni olmalıdır. Var olan bir özellikte yapılan ufak değişiklikler sebebiyle başvuru yapılması ve uzmanlar tarafından yapılan inceleme sonucunda o değişikliğin öngörülebilir olduğu sonucuna ulaşılması, patent belgesinin alınmasını önleyecektir.

Patent Başvurusu Hakkı Nasıl Elde Edilir?

Patent başvurusu sonucunda hak vermeye yetkili olan tek kurum, Türk Patent ve Marka Kurumu’dur. Türkiye sınırları içerisinde bu hakkın bir başka yerden alınması mümkün değildir. Ayrıca söz konusu hakkın kullanım süresi 20 yıldır. Örneğin Faydalı Model Tescili yaptıran kişilerin sahip olduğu koruma süresi 10 yıldır. Patentler de 20, faydalı modeller de 10 yılın ardından söz konusu koruma süresinin devam edebilmesi için söz konusu buluş üzerine geliştirmeler yapılmalı ve bu geliştirmeler sonucunda başvuru yinelenmelidir.

Patent hakkı nasıl alınır? Sorusunun cevabı ise şu şekildedir;

  • Öncelikle tercihen bir patent vekiline vekalet verilmelidir. Söz konusu vekaletin ardından patent vekili bir ön çalışma gerçekleştirecek ve buluşun yeni olduğuna karar vermesi üzerine patent tarifnamesi hazırlayacaktır.
  • Patent vekili ve buluş sahibinin tarifname üzerinde mutabakat sağlamasının ardından, söz konusu tarifname ile Türk Patent ve Marka Kurumu’na başvuru yapılır.
  • Türk Patent ve Marka Kurumu’nun başvuruyu onaylamasının üzerine, söz konusu buluş hak sahibi dışında kimse tarafından izin almaksızın kullanılamaz. Buluşun üretilmesine, satılmasına ve pazarlanmasına yönelik hakların tamamı buluş sahibine geçer. İzinsiz kullanım durumunda buluş sahibinin dava açma hakkı da bulunur.
İlgili Hizmetler
İlgili Konular
Marka Nedir?

Marka nedir? kişi veya işletmelerin ürün ya da hizmetlerini tüketiciye sunmak, reklamını yapabilmek ve satışlarını arttırmak amacıyla önemli yere sahiptir. Marka seçimi kişi veya işletmeler için önemli olmakla beraber markanın akılda kalıcılığı ve an…

Devamını Oku

Com.tr Marka Tescili

Com.tr Uzantılı Alan Adı Nasıl Alınır? .com.tr uzantılı alan adı tescil işlemleri 23 Mart 2020 tarihinden itibaren tamamiyle ODTÜ’den BTK(Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu)’ye devredilmiştir. Alan adı tescil işlemlerinde herhangi bir kural değiş…

Devamını Oku

Marka Sınıfları

Markanızın yada logonuzun ticari bir değer taşıması için marka tescili ettirip, markanızı ve logonuzu koruma altına almanız gereklidir.Ticari bir değer haline gelen markanızı satabilir, devir edebilir, rehin ve teminat gösterebilir, lisans hakkı vere…

Devamını Oku

Marka Vekili

Türk Patent ve Marka Kurumu’nun açmış olduğu sınavlarda başarılı olan kişi marka vekili olmaya hak kazanır. Türk Patent ve Marka Kurumu’nun vekili olabilmek için T.C. vatandaşı olmak, fiili ehliyeti olmak, en az 4 yıllık lisans mezunu olmak, yüz kıza…

Devamını Oku

Marka Tescil Başvurusu

Ürün ya da hizmetlerin ismi ve logosu, marka tescili ile koruma altına alınmaktadır. Bu sebeple kullanılan ya da kullanılacak olan markanızın tescil başvurusunu hemen yaparak marka koruma sürenizi başlatabilirsiniz. Marka tescil başvurusundan önce il…

Devamını Oku

Marka Tescili Sorgulama

Kullanmış olduğumuz isimlerin markalaşması ve bu markaların tescil edilmesi Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından vekil firmalar aracılığı ile yapılabilmektedir. Karar Patent olarak markalarınızın sorgulanmasını ücretsiz olarak gerçekleştirmekteyiz.…

Devamını Oku

Marka Başvurusu

Ürün ya da hizmetler de kullanılan kelime, logo ya da işaretlerin tümü marka tescili ile koruma altına alınmaktadır. Marka tescil işlemleri için Türkiye’de yetkili kurum Türk Patent ve Marka Kurumu’dur. Markanızın tescil işlemleri için öncelikle Türk…

Devamını Oku

Marka Başvuru Sorgulama

Marka başvuru sorgulama müracaat etmek istediğiniz marka ismine göre türk patent ve marka kurumunun marka sorgulama sisteminde benzer yada birebir bir marka müracaatı olup olmadığını teyit etmek amaçlı yapılan, yapılması gereken kontroldür.Tescil edi…

Devamını Oku

Uluslararası Marka Tescil

Marka tescili dolayısı ile elde edilen haklar, genel itibarıyla yalnızca yapıldığı ülkede koruma sağlar. Markanın uluslararası düzeyde koruma altına alınabilmesi için uluslararası marka tescili yapmak gerekir. Bunun için ise Madrid Sistemi tercih edi…

Devamını Oku

Marka Takip

Marka, kişi veya firmaların isim, logo, renk, kelime ve kişi adlarını başkalarından ayıran her türlü işarettir. Marka tescili ile markanızı ya da logonuzu koruma altına alarak tüm kullanım haklarını elde edebilirsiniz. Patent bulunan bir buluşun üret…

Devamını Oku