Tasarım tescil ücretleri her yıl yeni ücretlendirmelere tabi tutulmaktadır. Türk Patent ve Marka Kurumu güncel yıla ait ücretleri belirlemektedir. E-devlet üzerinden yapılan marka tescil, faydalı model başvuru, tasarım tescil başvuru gibi başlıkların ücret bilgileri yer almaktadır. Tasarım tescil için belirlenen ücretler ortalama 50 TL ile 80 TL arasındadır.
Tasarım tescil, daha önce piyasaya sunulmamış, yenilik ve ayırt edici özellikleri sahip olma şartlarını taşıyan ürünlerin kullanım hakkının tamamen tasarım sahibine ait olmasını sağlayan tescil işlemidir.
6769 sayılı Kanuna göre bir ürünün tescil edilebilmesi için ayırt edici ve yenilikçi niteliklerin tamamını bulundurması gerekmektedir. Bir tasarım başka tasarım ile karşılaştırıldığında, sadece minik ayrıntılarda farklılık gösteriyorsa tasarım aynı kabul edilmekte ve tescil verilmemektedir.
Tasarım tescil örnekleri günümüzde artış göstermiştir. Örnekler sadece sanayi, tekstil ve endüstri alanında kendini göstermemektedir. Günlük hayatta yoğun olarak kullanılan çaydanlık, fincan gibi ürünler de tasarım tescil örnekleri arasında yer almaktadır.
Burada önemli olan durum ortaya çıkarılan tasarımın mevcut bir tasarıma benzerliğinin olmaması ve ayırt edici taraflarının olması gerekmektedir. Aksi durumlarda yapılan tasarıma tescil belgesi verilmemektedir.
Marka ve Tasarım Tescil Ücretleri
Marka patent kavramları farklı amaçlarda kullanılan farklı kavramlardır. buna bağlı olarak marka tescil ücretleri tasarım tescil ürünleri arasında farklılıklar doğmaktadır.
Marka; bir firmanın mal veya hizmetlerini diğer firmalardan mal ve hizmetlerinden ayırmaya yarayan işaretlerdir.
Patent; buluşun ait olduğu kişiyi belirleyen belgedir. Herhangi bir ürün veya tasarımın buluş olabilmesi için var olan bir tekniğin bulunması veya tekniğin aşılarak yenilikçi yapısıyla sanayiye uyarlanabilmelidir. Bu hususların hepsinin bir arada olması gerekir.
Marka patent birbirinden farklı uygulamalardır. Biri benzer ürünler arasında size ait olanı bulmaya yarar iken diğeri daha önce bulunmamış bir icadın haklarının tescil etmeyi sağlamaktır.
İsmin veya firmanın patentini almak marka tescili olarak adlandırılmaktadır. Bir ürün için aynı anda hem marka hem patent tescil başvurusu yapılırsa o zaman ürün için Marka patentli denilebilmektedir. Bu işlemlerin yapılabilmesi için öncelikli olarak sorgulama işleminin yapılması gerekir. Marka patent sorgulama olarak bilinen ve aslında bir ismin veya ürünün patent ve markasının olup olmadığının ayrıntılı olarak sorgulanmasıdır.
Tasarım ayrı başlıklar içerisinde sorgulandıktan sonra marka patent olarak anılabilmektedir. Bu anlamda tescil işlemlerinin her iki bölüm içinde ayrı ayrı yapılması gerekir.
Yapılan bu işlemler tasarımın ve tasarımı oluşturan kişinin haklarının korunması ve üçüncü kişilerin eline geçmesini önlemektir.