Faydalı model belgesine sahip olan kişi veya kurum 10 yıllık bir koruma hakkında sahiptir. Makine, mekanizma ya da ürünlerde yapılan yenilikleri ve gelişmeleri korumak üzere buluşların patent alabilmesi için yetkili kurumlar tarafından tescil edilmesi gerekir. Bu işlem faydalı model tescili olarak nitelendirilmektedir.
Yeni ve sanayiye uyarlanabilen teknik yenilikler faydalı model tescili ile koruma altına alınmaktadır. Kimyasal formüller, sistem veya yöntemler faydalı model tescili ile korunmamaktadır. Bu işlemler için patent tescil başvurusu yapmak gerekir.
Faydalı Model Tescil Belgesi
- Faydalı model belgesi
- Tarifname
- İstemler
- Özet
- Resimlerden oluşmaktadır.
Günümüzde pek çok kurum faydalı model tescili işlemlerini yakından takip etmektedir. Sanayi ile ilgilenen kurumlar faydalı model başvuru ve takip hizmetlerini pek çok buluş sahibine ulaştırmaktadır. Fakat patent tescili almak isteyen kişiler, Türk Patent ve Marka Kurumu kapsamında yapılacak işlemlere dâhil edilerek hizmet almaktadır.
Faydalı Model Tescil Süresi
Faydalı model başvurusu, kişi veya kurum buluşu için tescil almak adına önceden başvuru yapmaktadır. Yapılan başvurular sonucunda buluşun değerlendirme aşamasına geçilmektedir.
Faydalı model başvuruları 20-24 ay arasında tamamlanmaktadır. Türk Patent Kurumu başvuru yapan kişi veya kurumun şartlara uygun olup olmadığını belirlemektedir. Bu aşamada buluşun yeni olması veya konusunun ne olduğu gibi sorulara yer verilmemektedir. Kurum, başvurudan iki ay sonra başvurunun uygun olup olmadığı belirlemektedir. Ardından eksiklik yoksa eğer başvurunun kabul olduğunu bir yazı ile kişiye bildirmektedir.
Araştırma raporu, buluş sahibinin yapması gereken işlemlerden biridir. Araştırma raporu talebi için başvurunun onaylandığı bildirimi geldikten sonra iki ay içerisinde bu talebin yapılması gerekir. Araştırma raporunu talep ettikten sonra ortalama 16-20 ay içerisinde sonuçlar çıkmaktadır.
Faydalı model başvurusu bültende yayınlandıktan sonra 3 ay askıda kalır ve herhangi bir itiraz oluşmamışsa tescili kesinleşir. Bu anlamda itiraz işlemlerinin tescil aşamasından önce yapılması gerekir.
Faydalı model belgesi; yenilik ve sanayiye uygulanabilir nitelik koşulları ile ortaya çıkan teknik çözümleri verilmektedir. Faydalı model de buluş adımları aranmaz. Başka bir deyişle patent işlemlerinde şart olan buluş basamağı faydalı model buluşları için gerekli kriterler arasında bulunmamaktadır.
Faydalı model sorgulama, patente göre daha kısa bir süre içerisinde tescil edilir ve işlem maliyeti düşüktür. Faydalı model, yeni ve uygulanabilir buluşları ortaya çıkaran kişilerin hakkını koruma altına alan bir haktır.
Faydalı model belgesi başvuru tarihinden itibaren 10 yıl geçerli olmaktadır.