Buluşlara yönelik girişim faaliyeti yürüten veya araştırmaları sonucu buluş gerçekleştiren firmalar için faydalı model belgesi nedir ve alım sürecindeki detaylar nelerdir gibi konular oldukça mühimdir. Çünkü her hak mülkiyetinde olduğu gibi faydalı model başvurusu için de yerine getirilmesi gereken kriterler ve başvuru sürecinde beyanı zorunlu belgeler bulunmaktadır. Faydalı model başvurusu yapmak isteyen firmalar için süreçte beyanı mecburi tutulan belgeler ile inceleme kriterleri Türk Patent Kurumu tarafından belirlenir. Online başvurular dahil olmak üzere kurum tarafından açıklanan tüm evrak ve başvuru adımları eksiksiz olarak tamamlanmalıdır.
Faydalı model başvurusu yapıldıktan sonra Türk Patent Kurumu tarafından evrak incelemesi başlatılır. Evrakları tamamlayan başvuru sahipleri için şekli inceleme sürecine girilir. Ancak evrak eksiği söz konusu olursa, başvuru sahiplerine eksik belgelerin listesi bildirilerek 2 ay ek süre tanınır. Bu süre zarfından eksik belgelerini tamamlamayan başvuru sahiplerinin talepleri reddedilir. Değerlendirme sonrası kriterlere uygun bulunan faydalı model başvurusu kabul edilir ve şekli incelemenin ardından belgelendirme yapılır.
Faydalı model belgesi nedir?
Faydalı model tescili yaptırmak isteyen firmaların, ürünlere yönelik başvuru sürecini başlatmasıyla birlikte; söz konusu ürün için Türk Marka ve Patent Kurumu tarafından özgünlük incelemesi başlatılır. Değerlendirme süreçlerinde faydalı model uygulamasının en temel unsuru sanayiye uygunluktur. Üretime uygunluğu tespit edilen ürünlerin faydalı model başvurusu ve inceleme süreci tamamlandıktan sonra, kurum tarafından başvuru sahiplerine faydalı model belgesi verilmektedir.
Faydalı Model ve Patent Farkı Nedir?
Faydalı model başvurusu yapacak olan firmaların araştırma konularında biri de patent nedir sorusudur. Çünkü üretim ve pazarlama hakları açısından en kapsamlı yetkilendirme kabul edilen patent hakkı; ürünlere ilişkin kazanç elde etmek isteyen kişi ve kurumları ilgilendirir.
Faydalı model ve patent hakları arasındaki en temel fark değerlendirme süreçlerine ilişkindir. Faydalı model sorgulma yapmadan önce patent hakkı sürecine göre daha avantajlı olduğu bilinmelidir. Çünkü faydalı model değerlendirme süreçlerinde; patent işlemlerinin pek çok kriteri yer almaz. Ancak patent kullanım hakları 20 yıl süreyle tanınırken, faydalı model tescili yalnızca 10 yıl geçerlidir.
‘Buluş basamağı’ kriteri patent başvurularında sürecin küresel çaptaki değerlerle ölçülmesinden dolayı sürenin uzamasına neden olur. Fakat faydalı model değerlendirmelerinde bu basamak yer almaz. Ürünün özgün ve sanayiye uygulanabilir olması, faydalı model başvurusu sürecinin tamamlanması için yeterlidir. Dolayısıyla hak mülkiyeti seçenekleri arasında; faydalı model tescili daha avantajlı bir sürece sahiptir.