Patent ile faydalı model arasındaki fark patenti alınmış bir ürüne kullanım alanında yenilik katması ile ortaya çıkmıştır.
Patent ile faydalı model arasındaki farkı örnek ile açıklamak gerekir ise;
Günlük hayatımızda kullanmış olduğumuz telefon şarj aletlerin patenti şarj adaptörü ve kablosu birleşik olarak patenti tescil edilmiştir, fakat yıllar içerisinde ürün geliştirilmiş ve şarj adaptörü ile kablo kısmı adaptöre USB girişi eklenerek kullanıcılara adaptörsüz bilgisayar üzerinden ya da USB girişli prizler üzerinden şarj etme kolaylığı sağlamıştır, Faydalı model tesciline konu olmuştur.
Patent ile faydalı model arasındaki tescil süreci farklılık göstermektedir Faydalı model tescili 10 yıl koruma sağlar iken patent tescilinin koruma süresi 20 yıldır.
Patent ile faydalı modelin tescillenme süreçleri herhangi bir değişiklik göstermez aynı sürede tescil edilirler. Patent ve faydalı model tescili başvuruları Türk Patent ve Marka Kurumu tarafına e-başvuru olarak yapılır. Faydalı model tescili ve patent tescilinde tarifname, araştırma ve yayın süreçlerinden sonra belgelendirme süreçleri beklenmektedir. Patent ve faydalı model tescilleri başvuru sürecinden sonra her yıl yenileme harçlarına tabidir.
Günümüzde faydalı model ile alakalı birçok bilgi kirliliği yaşanmaktadır faydalı model tescili olabilmesi için patenti tescil edilmiş üründen yedi fark olması gerektiğini savunuluyor, bu savunma tamamen asılsızdır, patentli üründen tek bir fark olması yeterlidir buna da örnek verilmesi gerekir ise;
İçecekleri tüketebilmemizde kullanmış olduğumuz bardaklar Patentli ürünlerdir özellikle soğuk içeceklerde kulpsuz tutma yeri olamayan ürünler rahatlıkla kullanılmaktadır fakat sıcak içecekleri kahve, çay gibi içecekleri kulpsuz bardaklarda içeceklerimizi tüketirken konforumuzdan ödün vermekteyiz elimizin yanmasını engellemek amacı ile bardaklara eklenen kulplar faydalı model tescili olmuş ve patenli üründen tek farklı kulpu olmuştur. Yukarıda belirtmiş olduğum yedi fark tamamen halk arasında doğru bilinen yanlışlardan biridir.