Tasarım tescili sorgulama, tasarım tescili yapılmadan önce oluşturulmuş olan tasarım tescil örneklerini incelemek için kullanılan Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından kullanılan bir servistir.
Tasarım tescili sorgulama ekranı sayesinde ürünün tescilinden önce tescillenip tescillenmediği bilgisine kolaylıkla ulaşılabilmektedir. Bu durum pek çok tasarımcıya hem ekonomik olarak hem de zaman açısından tasarruf etmesi açısından kolaylık sağlamaktadır.
Tasarım tescili; bir ürünün belirli parçasında veya tamamında bulunan, şekil, süsleme, çizgi vb. durumların tescil edilmesidir. Burada önemli olan bir tasarımın olmasıdır. Tasarım tescil edildikten sonra koruma altına alınarak tasarım sahibi kişinin adına kayıt oluşturulur. Böylece üçüncü bir kişinin tasarımı izinsiz kullanması engellenmiş olur. Tescil belgesi ile haksız kazancın önüne geçilerek tasarımın haklarının sahibinde kalmasına olanak tanınmaktadır.
Tasarım tesciline çok fazla kullanılan ürünler veya az kullanılan ürünler de konu olabilmektedir. Örneğin, çaydanlık, fincan gibi günlük kullanılan ürünlerin üzerindeki tasarımlar da tescillenebilmektedir. Fakat burada önemli olan durum, bu tescilin yürürlüğe girmesi için gerekli iki adımdır. Yapılan tasarımdan daha öncesinde oluşturulmuşsa veya tasarım diğerlerinden ayırt edilmiyorsa maalesef ürün tescillenmeyecektir.
Tasarım Tescil Sorgulama Ücretleri
Sistem tüm kullanıcılara açık olduğu için tasarım tescil sorgulama ücretleri bulunmamaktadır. Tasarımı tescil ettirmek ise ücrete tabidir ve tasarım tescil ücretleri her yeni yılda Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından açıklanmaktadır. Alınan ücretler, hizmetin türüne göre değişiklik göstermektedir. Örneğin; tasarım tescil başvuru ücreti, yayım ücreti, yenileme başvuru ücreti, ilave her tasarım için tescil ödeneği, rüçhan hakkı kayıt ücreti, miras yoluyla intikal işlemi kayıt ücreti, gibi başlıklara alınan ücretler birbirinden farklıdır. Ortalama 45 TL ile 1000 TL arasında bir ödeme ile karşılaşılmaktadır. Her başlığın kendi içerisinde belirlenmiş olan bir ödeme tutarı vardır.
Fikri Mülkiyet Nedir?
Fikri mülkiyet kavramı deyince akla ilk olarak telif hakları ve sınaî haklar gelmektedir. Edebiyat eserleri, ilim, musiki eserler, güzel sanat eserleri ile sinema eserlerinin kapsamaktadır. Telif hakkı kapsamında değerlendirilen bu haklar sahibine aittir ve bu haklar üçüncü kişiler tarafından izinsiz kullanılamaz.
Marka, patent ve tasarım gibi haklar sınaî haklar içerisinde yer almaktadır. Örneğin sanayi ve tarımda ortaya çıkarılan yenilik, buluş ve özgün çalışmalar, ticaret ve marka unvanı gibi ayrıt eden ad ve işaretler bulunan ürünler bu kategoride sayılabilmektedir. Sınaî haklar, tüm hakların yetkilerini sahiplerinin tekeline belirli sürelerde bırakan maddi haklardır. Bunlar;
- Telif hakları
- Patentler
- Tasarımlar
- Markalar
- Faydalı modeller
- Coğrafi işaretler ve yeni bitki çeşitleri
- Biyoteknoloji ve gen teknolojisi
- Bilgisayar programları veri tabanları