CE işareti " Conformite European " kelimelerinin kısaltılmasıdır ve literatürdeki anlamı " European Conformity " , Avrupa Normlarına Uygunluktur.
CE işareti kesinlikle marka değildir. CE işareti, üzerinde bulunduğu ürünün kaliteli olduğu anlamına gelmez.
CE İşaret ürünün gerekli güvenlik kriterlerini taşıdığını gösterir.
CE İşareti ürünün gerekli güvenlik öğelerini barındığı için, ticari bakımdan, ürünün bir ülkeden başka bir ülkeye dolaşımı sırasında ürünün pasaportu görevini görür.
Ayrıca CE işareti üzerinde bulunduğu ürünün güvenli olduğu bilgisini verir.
AB’ nin ilgili direktifleri ile bir ürünün Avrupa Birliği Ülkelerinden birine girebilmesi için üzerinde mutlaka CE İşaret bulunması gerekir.
Gümrük Birliği Anlaşması neticesinde, ülkemizde 4703 sayılı kanun ile yasal mevzuatla uyum sağlanmıştır.
Genel manada CE belgesi aslında bir deklerasyondur.Ürünle ilgili yeterli bilgi birikimine ve teknik yeterliliğe ulaştığını gösterdiğini yayınlamasıdır.. Sadece teknik dosya hazırlama ile de olabilir.. Yada CE için Akredite laboratuvarlardan yapılacak test sonuçlarına göre de belgelendirme yapılabilir.. Karar Patent bu konuda sizlere teknik dosya hazırlama da ve ürün ile ilgili yetkili Test laboratuvarları ve belgelendirme firmalarına hızlı ve doğru hizmet vermede profesyonel destek vermektedir.
CE Belgesi Almak
Ürünlerin CE İşareti ile işaretlenmesinden, ürünün piyasaya sürülmesinden üreticinin kendisi sorumludur.
Üreticinin CE İşaretini ürüne koymasında çeşitli seçenekler sunulmuştur. Bu seçenekler iki gruptur.
Düşük Risk Grubu Ürünler: Birçok ürün, güvenlik bakımından düşük riskli ürün sınıfında yer almaktadır.
Bu sebeple üretici uygunluk değerlendirmesinden sonra bir beyanname yayımlayarak; ürününün zorunlu güvenlik, tüketici koruma standartlarına, çevre ve sağlık ile ilgili kurallarına uygun olduğunu belirtir.
Bu beyanname normlara uygun olarak düzenlenmelidir. Beyannamenin yanı sıra teknik dosya da hazırlanmalıdır. Yüksek Riskli Ürünler: Yüksek riskli ürünler için üreticinin vermiş olduğu beyanname yeterli değildir.
Bu tip ürünlerin mutlaka onaylanmış kuruluşlar (notified body) tarafından test edilerek incelenmesi ve yapılan inceleme sonrasında CE işaretine uygunsa, CE işareti konulabilir.
Son üründe kullanılmak üzere üretilen bütün sistem ve ünitelerin üreticileri, ilgili direktif (kararname) şartlarına uygun olarak komponent ve bileşenlere ait dosya ve beyanname ile entegrasyonu gerçekleştirecek üreticilere iletirler. Ürüne, parça veya yardımcı cihaz üreten kuruluşlar, ürünlerinin üzerine CE İşareti koyamazlar.
CE Belgesi Danışmanlık Hizmeti
CE İşaretinin alınabilmesi için, ürünün kapsamına girdiği direktifler belirlenir.
Direktif veya direktifler tespit edildikten sonra ürünün direktif veya direktiflerin kapsadığı teknik standartlar tespit
Direktif veya direktiflerin kapsamındaki en uygun metot seçilir.
Ürün riskli gruba giriyor mu tespit edilir. Riskli gruba giriyorsa onaylanmış kuruluş (Notified Body) ’lardan uygun belgelendirme teklifleri alınır.
Ürünle ilgili olarak CE işaretinin istemiş olduğu standartlar da üretim yapılıp yapılmadığı kontrol edilir.
Ürünün yapısal risk ve tehlike analizleri yapılır. Yapılan analiz sonucunda ürünün güvenlik sorunu varsa gerekli modifikasyonlar yapılır.
Ürün gerekiyorsa akredite bir kuruluşa test ettirilir.
Üretim esnasında uygulanması gereken standart ve standartlar hakkında eğitim verilir.
Kalite yönetim sisteminde bulunan plan ve prosedürler hazırlanır.
Ürünün işletilmesi, montajı, son kullanıcı bakım ve el kitapları hazırlanır.
Ürünün etiketlenmesi ve işaretlemesi, uymakla yükümlü olunan direktif ve standartlara göre yapılır.
Ürünün teknik dosyası hazırlanarak 10 yıl süre ile saklanır. Dosyanın içeriğinde ürünle ilgili tüm teknik bilgi ve raporlar bulunmalıdır. Teknik Dosya, direktif ve standartların gösterdiği şekilde hazırlanmalıdır.
Ürünün CE Deklarasyonu hazırlanır. (Deklarasyon üreticinin ürünü direktif ve standartlarda ürettiğini beyan eder.)