Türk Standartları Enstitüsü 1964 yılında “Standartlara Uygunluk Belgelendirmesi (TSE Markasını Kullanma Hakkı) “ vererek ürün belgelendirmesini başlatmıştır. TSE’ nin bu uygulamasının ilk baştaki amacı, üreticilerin belirlenen standartlara uygun, yüksek kalitede mal üretme bilincinin oluşturulması, bu bilincin yaygınlaştırılmasıdır.
Ayrıca bu şekilde tüketicilerin sağlıklarının, canlarının ve mallarının korunması da amaçlanmıştır. Enstitü tarafından verilen TSE markasından başka ayrıca TSEK markası da vardır.
TSEK belgesi verilen ürünlerin henüz Türk Standardı olmadığından, diğer ülkelerin standartlarına veya Enstitü tarafından kabul edilen özelliklere uyduğunu ve ürünle ilgili bir problem olduğunda TSE’ nin garantisi ve koruması altında olduğunu gösterir.
Türk Standartları Enstitüsü, ürün-mal belgelendirme ile başlamasına rağmen çağın gerek ve şartlarına uyum sağlayarak ürün ve hizmet belgelendirme işini beş ana grupta yapmaktadır.
- İmalat-üretim yeri ve tesislerinin belgelendirilmesi.
- Ürünlerin belgelendirilmesi. (Mahsul, mal, ürün vb.)
- Hizmet yerlerinin belgelendirilmesi.
- Laboratuarların belgelendirilmesi.
- Karayolu taşımacılığı ile tehlikeli atık taşıması yapan araçların belgelendirilmesi.
TSEK Kalite Uygunluk Belgesi
Türk Standardı bulunmayan konularda İmalata Yeterlilik Belgesi almayı hak etmiş işletmelerin bahse konu ürün, mal ve hizmetlerinin ilgili uluslar arası standartlar, benzeri Türk Standartları, başka ülkelerin ulusal standartları, teknik tarifname baz alınarak TSE tarafından kabul edilen Kalite Faktör ve Değerlerine Uygunluğunu belirten ve imzalanan sözleşme ile TSEK markası kullanma hakkı verilen firma adına düzenlenen ve üzerinde TSEK markası kullanılacak mal/ürün/hizmetin ticari Tipini, Cinsini, Türünü, Sınıfını, ve Markasını belirten ve geçerliliği bir (1) yıl olan bir belgedir.
TSEK markası, TSE tarafından kabul edilen Kalite Faktör ve Değerlerine uygun olarak imal edilip piyasaya sunulduğunu gösteren ve imzalanan anlaşma çerçevesinde kullanılabilinen belgedir.
TSEK Müracaatı İçin Gerekli Belgeler
Müracaat sahibi işletmenin yasal statüsünü gösterir resmi belgeler ( faaliyet belgesi ; vergi levhası; imza sirküleri ve sicil gazetesi fotokopisi )
Marka tescil belgesi veya marka tescil başvuru belgesi (Ürün ve/veya ambalaj üzerinde kullanıldığı şekilde)
Müracaat sahibi işletme ile üretici işletme birbirinden farklı ise aralarında yapılmış sözleşme.
Ürünle ilgili teknik bilgileri ve teknik resimleri içeren bir teknik şartname.
Ürüne firma tarafından yapılan testler ve test sonuçları.