Marka tescili dolayısı ile elde edilen haklar, genel itibarıyla yalnızca yapıldığı ülkede koruma sağlar. Markanın uluslararası düzeyde koruma altına alınabilmesi için uluslararası marka tescili yapmak gerekir. Bunun için ise Madrid Sistemi tercih edilebilir.
Madrid Sistemi Nedir?
Madrid Sistemi, tek başvuru ile birden fazla ülkede marka koruması elde edilmesini mümkün kılan bir sistemdir. Türkiye ise 1 Ocak 1999 tarihinde dahil olduğu Madrid Protokolü ile bu sisteme taraftır. Bu taraf olma faaliyeti sayesinde tek bir başvuru ile 124 ülkeye kadar marka koruması sağlamak mümkündür.
Uluslararası Marka Tescilinde Madrid Sisteminin Avantajları
Fikri mülkiyet gibi nedenlerle gerçekleştirilen patent başvurusu, Madrid Sistemi ile 124 ülkede geçerlilik sağlar. Bu sayede tasarımın, ismin ya da genel itibarıyla markanın kullanım ve imaj hakları güvence altına alınmış olur. Madrid Sistemi, bunların dışında aşağıda verilen avantajları bünyesinde barındırır;
- Madrid Sistemi ile her bir ülke için farklı başvuru yapma zorunluluğu ortadan kalkar. Bu sebeple söz konusu sistem, başvuru açısından kolaylık sağlar.
- Daha geniş bir koruma alanı sağlar. Markanın imajı ve hakları, uluslararası marka tescili ile daha geniş bir kapsamda koruma altına alınır. Söz konusu koruma, yalnızca işlem yapılan ülkeyi kapsamaz.
- Başvurular, tek bir sistem üzerinden kontrol edilebilir. Dünya Fikri Mülkiyet Örgütü tarafından geliştirilmiş olan sistem sayesinde, bütün başvuruların tek bir sistemden kontrol edilmesi sağlanır. Basit, anlaşılır ve kullanışlı sistem ara yüzü ise bir diğer önemli avantajlar olarak ifade edilebilir.
- Tasarım tescil ücretleri, ayrı ayrı yapıldığında başa çıkılmayacak bir boyuta ulaşır. Oysa Madrid Sistemi sayesinde tek bir başvuru vasıtasıyla yapılan uluslararası marka tescili, maliyetlerin de minimize edilmesini sağlar.
KOSGEB Marka Tescil Desteği
Markalarını uluslararası boyutta tescil etmek isteyen gerçek ya da tüzel kişiler, KOSGEB Marka Tescil Desteği kapsamından faydalanabilir. Belirli şartları karşılayanlara sunulan bu imkan için belirlenen üst sınır 20.000 TL’dir. Söz konusu desteğin veriliş amacı ise broşür, katalog giderleri, yurtdışında tanıtımı sağlamak amacıyla gerçekleştirilen basılı yayın giderleri gibi giderleri kapsamaktadır.