Marka Başvurusu

Marka Başvurusu


Ürün ya da hizmetler de kullanılan kelime, logo ya da işaretlerin tümü marka tescili ile koruma altına alınmaktadır. Marka tescil işlemleri için Türkiye’de yetkili kurum Türk Patent ve Marka Kurumu’dur. Markanızın tescil işlemleri için öncelikle Türk Patent ve Marka Kurumu nezdinde marka başvurusu işlemi gerçekleştirilmelidir.

Marka başvurusundan önce ise markanın faaliyet göstermiş olduğu ya da faaliyet gösterebileceği alanlar göz önünde bulundurularak sınıf seçimi yapılmalıdır. Belirlenen sınıflandırma sonrasında markanızın araştırılması gerekmektedir. Marka başvurusundan önce en önemli konu marka araştırmasıdır. Türk Patent ve Marka Kurumu nezdinde tescilli olan ya da yakın benzerlik göstererek tescil edilmiş olan marka ya da markalar sizin başvurunuz için risk oluşturabilir. Bu sebeple marka araştırmanızın, alanında uzman marka danışmanları tarafından yapılması önem arz etmektedir. Karar Patent olarak alanında uzman çalışanlarımız ile marka patent tescil işlemlerinizde her zaman yanınızda yer almaktan memnuniyet duyarız.

Marka başvurusu için uygunluğu kontrol edilen markanızın marka tescil işlemleri başlatılır. Marka başvurusu logolu ya da logosuz olarak gerçekleştirilebilir. Markanızın hak sahibi olarak şahıs ya da şirket adına işlemler başlatılabilir. Şahıs adına yapılan işlemlerde kimlik ve adres bilgileriniz, şirket adına yapılan işlemlerde vergi levhası marka başvuru işlemleri için yeterli olacaktır.

Marka başvurusundan sonra Türk Patent ve Marka Kurumunun inceleme süreci başlamaktadır. Kurumda dosyanın atandığı uzman markanızı inceleyerek uygunluğu hakkında karar bildirir. Türk Patent’in inceleme için 1-120 gün arasında süresi mevcuttur. Uzman tarafından uygun bulunan markalar 2 aylık Resmi Marka Bülteninde yayınlanır. 2 aylık yayın dönemi sonunda markanızda itiraz olması durumunda savunma işlemleri yapılarak dosyanın kararı beklenir. İtiraz girişi bulunmaması durumunda markanızın tescil belge alımı için ödeme gerçekleştirilerek marka tescil işlemleri tamamlanır. Ve Türk Patent ve Marka Kurumundan Marka Tescil belgesi hazırlanarak gönderim sağlanır. Tescil edilen markalar başvuru tarihinden itibaren 10 yıl süre ile koruma altına alınmış olur. 10 yıl sonra markayı halen kullanmakta iseniz markanın yenileme işlemleri gerçekleştirilerek markanın koruma süresi 10 yıl daha uzatılmış olur ve her 10 yılda bir bu işlem tekrarlanır.

Marka Başvurusu Nedir?

Bilindiği üzere bir marka bir işletmeyi diğerlerinde ayıran en temel özelliktir. Bir markaya sahip olan her ürünün ihtiyacı olan şey korunma durumudur. Bir markaya sahip olan kişi ve kurumlar sahip oldukları markanın tüm haklarını kendi üstlerinde bulundurmalıdır. Bu işlemin en yasal yolu ise marka tescil işlemleridir. Marka tescil işlemleri ile markanın tüm hakları marka sahibinin gözetiminde ilerlemektedir.

Marka tescil edilmesi için öncelikli olarak yapılması gereken şey marka başvurusu yapılmasıdır. Türk Patent ve Marka Kurumu’na ilgili marka ile marka başvurusu yapılmaktadır. Marka başvurusu sırasında istenilen belgeler eksiksiz olmalı ve marka ile ilgili doğru bilgiler verilmelidir. Başvuru esnasında marka sahiplerinden bir işletim ücreti talep edilmektedir. Bu ücretler her yıl değişiklik göstermektedir. Başvuru işlemi sırasında yetkili kişiler tarafından ayrıntılı bilgilendirmeler yapılmaktadır.

 Marka tescil işlemlerinin süreleri değişkenlik göstermektedir. Fakat genel olarak 10 yıl olarak belirlenmektedir. Bu süre zarfından markanın her hakkı marka sahibine aittir. Marka tescil süresini uzatmak isteyen kullanıcılar yenilenme başvuruları ile bu süreleri bir 10 yıl daha uzatabilmektedir. Marka başvuru sorgulama işlemleri için ise marka başvuru sorgulama sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

İlgili Hizmetler
İlgili Konular
Marka Nedir?

Marka nedir? kişi veya işletmelerin ürün ya da hizmetlerini tüketiciye sunmak, reklamını yapabilmek ve satışlarını arttırmak amacıyla önemli yere sahiptir. Marka seçimi kişi veya işletmeler için önemli olmakla beraber markanın akılda kalıcılığı ve an…

Devamını Oku

Com.tr Marka Tescili

Com.tr Uzantılı Alan Adı Nasıl Alınır? .com.tr uzantılı alan adı tescil işlemleri 23 Mart 2020 tarihinden itibaren tamamiyle ODTÜ’den BTK(Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu)’ye devredilmiştir. Alan adı tescil işlemlerinde herhangi bir kural değiş…

Devamını Oku

Patent Başvurusu

Patent başvurusu öncesinde bilinmesi gereken iki konuyu netleştirelim. Telif hakkı ve patent hakkı, birbiri ile karıştırılan ancak özünde birbirinden farklı olan iki kavramdır. “Patent hakkı nedir?” sorusuna şu cevabı vermek mümkündür; patent hakkı,…

Devamını Oku

Marka Sınıfları

Markanızın yada logonuzun ticari bir değer taşıması için marka tescili ettirip, markanızı ve logonuzu koruma altına almanız gereklidir.Ticari bir değer haline gelen markanızı satabilir, devir edebilir, rehin ve teminat gösterebilir, lisans hakkı vere…

Devamını Oku

Marka Vekili

Türk Patent ve Marka Kurumu’nun açmış olduğu sınavlarda başarılı olan kişi marka vekili olmaya hak kazanır. Türk Patent ve Marka Kurumu’nun vekili olabilmek için T.C. vatandaşı olmak, fiili ehliyeti olmak, en az 4 yıllık lisans mezunu olmak, yüz kıza…

Devamını Oku

Marka Tescil Başvurusu

Ürün ya da hizmetlerin ismi ve logosu, marka tescili ile koruma altına alınmaktadır. Bu sebeple kullanılan ya da kullanılacak olan markanızın tescil başvurusunu hemen yaparak marka koruma sürenizi başlatabilirsiniz. Marka tescil başvurusundan önce il…

Devamını Oku

Marka Tescili Sorgulama

Kullanmış olduğumuz isimlerin markalaşması ve bu markaların tescil edilmesi Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından vekil firmalar aracılığı ile yapılabilmektedir. Karar Patent olarak markalarınızın sorgulanmasını ücretsiz olarak gerçekleştirmekteyiz.…

Devamını Oku

Marka Başvuru Sorgulama

Marka başvuru sorgulama müracaat etmek istediğiniz marka ismine göre türk patent ve marka kurumunun marka sorgulama sisteminde benzer yada birebir bir marka müracaatı olup olmadığını teyit etmek amaçlı yapılan, yapılması gereken kontroldür.Tescil edi…

Devamını Oku

Uluslararası Marka Tescil

Marka tescili dolayısı ile elde edilen haklar, genel itibarıyla yalnızca yapıldığı ülkede koruma sağlar. Markanın uluslararası düzeyde koruma altına alınabilmesi için uluslararası marka tescili yapmak gerekir. Bunun için ise Madrid Sistemi tercih edi…

Devamını Oku

Marka Takip

Marka, kişi veya firmaların isim, logo, renk, kelime ve kişi adlarını başkalarından ayıran her türlü işarettir. Marka tescili ile markanızı ya da logonuzu koruma altına alarak tüm kullanım haklarını elde edebilirsiniz. Patent bulunan bir buluşun üret…

Devamını Oku