Endüstriyel tasarım, bir tasarımın endüstri sektöründe kullanılabilmesi ve sanayiye uyarlanabilmesi için yapılan tasarımları kapsamaktadır.
Tasarım ürünlerinin üzerinde şekiller, çizgiler, süslemeler vb. unsurlar bulunuyorsa ve daha önce bu şekilde bir tasarım yoksa; bununla birlikte diğer tasarımlardan ayırt edilmesi kolay ise bu tasarım tescil edilmektedir. Tasarımın tescil edilebilmesi için öncelikli olarak başvuruların doğru bir şekilde yapılması gerekir. Yapılan başvurular tasarım ve marka vekilleri tarafından ayrıntılı bir şekilde incelenmekte ve sıkıntılı durumları belirtilmektedir. Eğer tasarım içerisinde bir sıkıntı görülmemişse böyle durumlarda tasarım resmi bültenden yayınlanmaktadır. Resmi bültende yayınlanan tasarımlara itiraz edilebilmektedir. Eğer tasarım yayındayken herhangi bir itiraz gelmez ise tasarımın tescil belgesini almaya hak kazanılmış demektir.
Patent tescil işlemleri yapılmadan önce kişi veya kurumun mutlaka patent sorgulama işlemi yaptırması gerekir. Türkiye dışında yapılacak bir patent başvurusunun yurtdışında da korunması halinde kişi veya kurum rüçhan haklarını kullanarak Paris Sözleşmesi’ne ilişiği olan ülkelerde patent başvurusu yapabilmektedir. Bu taraf ülkeler dışında herhangi bir ülkeye başvuru işlemi geçersiz sayılmaktadır.
Patent ve faydalı model gibi işlemler için yapılan başvuruların hangi ülkeye yapılmış ise o ülkede koruma sağladığı unutulmamalıdır. Konu ile ilgili ayrıntılı bilgi ve başvuru işlemleri için Türk Patent ve Marka Kurumu’na başvurulmalıdır.
Bilindiği üzere bir marka bir işletmeyi diğerlerinde ayıran en temel özelliktir. Bir markaya sahip olan her ürünün ihtiyacı olan şey korunma durumudur. Bir markaya sahip olan kişi ve kurumlar sahip oldukları markanın tüm haklarını kendi üstlerinde bulundurmalıdır. Bu işlemin en yasal yolu ise marka tescil işlemleridir. Marka tescil işlemleri ile markanın tüm hakları marka sahibinin gözetiminde ilerlemektedir.
Marka tescil edilmesi için öncelikli olarak yapılması gereken şey marka başvurusu yapılmasıdır. Türk Patent ve Marka Kurumu’na ilgili marka ile marka başvurusu yapılmaktadır. Marka başvurusu sırasında istenilen belgeler eksiksiz olmalı ve marka ile ilgili doğru bilgiler verilmelidir. Başvuru esnasında marka sahiplerinden bir işletim ücreti talep edilmektedir. Bu ücretler her yıl değişiklik göstermektedir. Başvuru işlemi sırasında yetkili kişiler tarafından ayrıntılı bilgilendirmeler yapılmaktadır.
Marka tescil işlemlerinin süreleri değişkenlik göstermektedir. Fakat genel olarak 10 yıl olarak belirlenmektedir. Bu süre zarfından markanın her hakkı marka sahibine aittir. Marka tescil süresini uzatmak isteyen kullanıcılar yenilenme başvuruları ile bu süreleri bir 10 yıl daha uzatabilmektedir.