Pek çok buluş sahibinin “Patent nedir? Patent hakkı nedir?” Gibi sorular sorduğu bilinmektedir. Patent, buluş ve fikirlerin belli bir süre ile tüm kullanım haklarının buluş sahibine ait olma durumudur. Çoğunlukla patent suresi 100 yıl gibi bir süre olarak bilinirken günümüzde daha farklı sürelerde de uygulanmaktadır.
Patent her buluş için kullanılmaz. Örneğin tıp bölümüne girecek, sağlıkla ilgili teknik gelişmeler bunların dışındadır. Ayrıca coğrafi keşifler vb. akredite olmaz. Patent alınabilmesi için tasarımın farklı faydaları olması gerekir. Örneğin tekerleği benzer bir ürünü mekerlek ismini vererek patentleştiremezsiniz. Yani burada yeni, faydalı, özgün ve ticari hale gelebilecek bir ürünün patenti alınabilir. Fizik, matematik gibi temel bilimlerdeki keşifler, tıp biliminde insan hayatına etki eden gelişmeler, edebiyat eserleri gibi faaliyetler telif hakkı kapsamına girmektedir. Ancak tıp alanında bulunacak olan bir görüntüleme cihazının veya çok uzağı gösterebilen bir teleskopun patenti alınabilir.
Patent hakkı ve telif hakkı birbirine karıştırılan iki durum olsa da aralarında belirli farklar bulunmaktadır. Telif hakkı ortaya çıkarılan eserler ve fikirler ile ilgilidir. Peki, patent hakkı nedir?
Patent hakkı; bilimsel veya teknik bir buluşu kapsamaktadır. Ortaya konulan buluşun sahibinin kim olduğu ve ürünü kullanım haklarının kimde olduğunu belirlemektedir. Herhangi bir ürünün patentini almış olan bir kimse, Sınaî Mülkiyet Kanunu’nda belirlenmiş olan süre zarfında buluşu kullanabilir, üretebilir ve satabilir ve bundan bir ticari kazanç elde edebilir. Buluşun sahibi olan kimsenin, izni olmadan oluşunu kullanılması, üretilmesi veya satılması suçtur. Patent sahibinin hakları bu doğrultuda yasalar ile koruma altına alınmıştır.
Patent Hakkı Teşvikleri Nelerdir
1. Daha önce TÜBİTAK 1008 programından yararlanmamış tüm ulusal patent başvuruları için verilir.
2. Araştırma raporu, vekil destekleri, inceleme raporu ile tescil ödüllerini kapsar.
3. Ulusal araştırma raporu desteği
4. Vekil desteği
5. Ulusal tescil ödülü
6. Ulusal tescil vekil ödülü
Teşvik işlemlerinin içerisinde verilen ücretler her yıl değişmektedir. Ödül kısmında verilen ücretler ortalama 2 bin ila 3 bin TL arasında belirlenmiştir.
Logo Tescil Nedir
Firmaya ait ürün ve hizmetlerin markasının rakam, harf ve grafik öğeler kullanılarak sembolleştirilme işlemine logo denilmektedir. Amblemden ayırt edilen özelliği ise firmanın ismini de yansıtmasıdır.
Bir logonun firmaya ait olduğunu belirtmek ve markaya ait hakların tamamını koruma altına almak için logo tescil işlemi yapılmaktadır.