Faydalı model; yeni ve sanayiye uygulanabilen her gelişme faydalı model ile korunmaya alınmaktadır. Kimyasal formül, yöntem ve sistemler faydalı model tescili ile koruma altına alınamazlar. Bu işlemler için kişi veya kurum mutlaka patent başvurusu yaptırmalıdır. Faydalı model ile geliştirilen ürün 10 yıllık süre boyunca koruma altına alınmaktadır.
Patent; bir buluş ya da icadın sahibi olan kişi veya kurumların bunları resmileştirerek, üretme, satma veya pazarlama gibi haklarını belirli bir süre elinde bulundurmasını sağlayan belgedir. Patent hakkı alan kişi ya da kurumlar dışında ortaya çıkarılan ürünün kullanılması, çoğaltılması yasaktır. Patent genel itibariyle teknik ve bilimsel konularda aynısı olmayan bir buluş için verilen resmî belgedir.
Her ne kadar patent ve faydalı model aynı şey gibi görünse de faydalı model ile patent farkı özellikler itibariyle kendini belli etmektedir.
Faydalı model patent farkı nedir?
Patent 20 yıllık bir koruma süresi sunar. |
Faydalı model 10 yıllık bir koruma süresi sunar. |
Patent işlemleri ortalama 40/46 ay arasında devam etmektedir. |
Faydalı model işlemleri 20/24 ay içerisinde tamamlanmaktadır. |
Patent başvurularında inceleme ve araştırma yapılarak ürüne patent verilmektedir. |
Faydalı model başvurusunda sadece araştırma yapılarak karar verilmektedir. |
Sistemler, yöntemler, kimyasallar ve formüller patent ile koruma altına alınmaktadır. |
Sistemler, yöntemler, kimyasallar ve formüller faydalı model ile koruma altına alınmamaktadır. |
Patent tescili için
|
Faydalı model başvurusunda
|
Patent Teşvikleri Nedir?
Patent teşvikleri, patent ve faydalı model sistemleri içerisinde belge alındıktan sonra yapılan harcamalar sonucunda verilmektedir. Teşvik ve destekler tasarımı oluşturan kişi veya kurumlara verilen birtakım hakları kapsamaktadır.
Sınaî Haklar Nelerdir?
Fikri ve telif hakları fikri mülkiyet hakları içerisinde yer almaktadır. Sanat, edebiyat, müzik, mimari vb gibi eserler üzerinden elde edilen haklardır. Sınaî mülkiyet ise tarım ve sanayide ortaya çıkarılan buluşların, yeniliklerin ve özgün tasarımların ilk uygulayıcıları adına piyasada üretilen ve satılan mallar arasında ayırt edilebilmesini sağlayacak işaretlerin buluşun sahibi adına tescil edilmesini ve böylece üçüncü kişilerin bu noktada haksız kazanç elde etmesinin önüne geçmektedir. Bu haklar sayesinde buluş sahipleri, ürünleri istediği şekilde kullanma ve satma hakkına sahip olmaktadır. Sınaî mülkiyet hakları, faydalı modeller, patent, marka ve tasarımları içerisine almaktadır.